COVID-19
Potrebujeme užívať selén alebo ho máme v potrave dostatok? (1. časť)
V médiách sa často opakuje názor, že potrava obsahuje všetky látky, ktoré naše telo potrebuje. Skutočnosť je však vo väčšine prípadov iná.
V médiách sa často opakuje názor, že potrava obsahuje všetky látky, ktoré naše telo potrebuje. Skutočnosť je však vo väčšine prípadov iná.
Prvá časť článku sa zaoberala úlohou vitamínou D3 a zinku pri ochorení COVID-19. Tretím odporúčaným doplnkom, respektíve dvojicou (nižšie je vysvetlené, prečo) je glutatión a N-acetyl cysteín.
Od začiatku pandémie bolo v súvislosti s koronavírusom v rôznych vedeckých časopisoch publikovaných viac než 119 000 vedeckých štúdií (pravda, premenlivej kvality).
Zinok je známy svojimi anitivírusovými vlastnosťami a laboratórna štúdia z roku 2010 (1) ukázala, že zabraňuje konkrétne aj rozmnožovaniu skupiny vírusov, o existencii ktorých ešte pred rokom zrejme nikto z nás ani netušil – korona vírusov.